Microgreens / Spirer


Microgreens brukes rå i matlaging. Microgreens gir en annen opplevelse enn krydderurter og er en næringsbombe. En ­artikkel publisert i The Journal of ­Agricultural & Food Chemistry viste at microgreens av rødkål inne­holder rundt 260 ganger mer av anti­oksidanten karoten­oid enn en fullvoksen versjon. I tillegg krever produksjonen få ressurser.

Slik gjør du det:

  1. Legg frøene i vann en times tid. 
  2. Fukt dyrkematten godt og legg den i en boks. Frøene spirer raskest i 22-23 grader, men dette avhenger litt av frøtype. 
  3. Dryss frøene jevnt over matten. Frøene skal ligge nokså tett, men ikke oppå hverandre.
  4. Sett en boks med bunnen ned oppå frøene. Legg gjerne på en vekt slik at  de presses ned i den fuktige hampen og at man unngår lystilførsel og slik at du får en jevn spiring for alle frøene
  5. Etter to dager, ta av kassen morgen og kveld og dusj forsiktig.
  6. Fra dag fire snur du toppkassen slik at spirene kan begynne å vokse. Fortsett med dusjing morgen og kveld i 2-3 dager, uten å la spirene stå i lys. Noen frøtyper bør stå mørkt enda lenger for å få en lengre stilk. Når de får lys vokser stilken saktere. Vi ønsker en viss lengde før vi tilfører lys og næring. 
  7. Når spirene er 3-4 cm lange, tar du av lokket og lar de stå under vekstlys 18 timer i døgnet. Nå slutter du å dusje plantene, og heller på vann med næringsstoffer i kassen under den som har hull og matten ligger i, slik at du gir næring direkte til røttene.

    NB! Fukt matten og dusj daglig med rent vann, gjerne PH regulerte ned til 5.5-6.5.