Fremgangsmåte for å dyrke mikrogrønt og spirer


Spiser du mikrogrønt får du i deg mange vitaminer og mineraler

  • De fleste varianter rike på kalium, jern, sink, magnesium og kobber.
  • Mikrogrønt er også en god kilde til antioksidanter.
  • Næringsinnholdet er konsentrert, noe som betyr at de ofte inneholder høyere vitamin-, mineral- og antioksidantnivåer enn samme mengde modne grønnsaker. Mikrogrønt kan være opptil ni ganger høyere enn de som finnes i modne grønnsaker.
  • Forskning viser også at mikrogrønt inneholder et bredere utvalg av polyfenoler og andre antioksidanter enn deres store kolleger



Dette trenger du:

  • Sprayflaske med rent, lunkent vann
  • Lystett fat eller boks som jutefilten kan ligge i
  • Omtrent 10 gram frø. 
  • Jutefilt. Klipp til, eller strekk denne slik at den ligger godt i boksen.
  • Litt ekstra lys når du kommer til punkt 7 i listen under.

 

Fremgangsmåte: 

  1. Legg frøene i vann 6-10 timer og skyll dem godt. 
  2. Fukt dyrkematten godt og legg den i et fat uten hull. Frøene spirer raskest i 18-25 grader, men dette avhenger litt av type frø. 
  3. Dryss frøene jevnt over matten. Frøene skal ligge nokså tett, men ikke oppå hverandre.
  4. Sett et tilsvarende fat med bunnen ned oppå frøene. Legg gjerne på en vekt slik at  de presses ned i den fuktige jutefilten. Da unngår du lystilførsel slik at du får en jevn spiring for alle frøene.
  5. Dusj forsiktig med en sprayflaske morgen og kveld.
  6. Fra spirene er 1 cm lange snur du toppfatet slik at spirene kan begynne å strekke seg. Fortsett med dusjing morgen og kveld i 2-3 dager, uten å la spirene stå i lys. Noen frøtyper bør stå mørkt enda lenger for å få en lengre stilk. Når de får lys vokser stilken saktere og får mer farge. Vi ønsker en viss lengde før vi tilfører lys og næring. 
  7. Når mikrogrønt er 3-4 cm lange, tar du av lokket og lar de stå under vekstlys 18 timer i døgnet. Nå slutter du å dusje plantene, og vanner under jutematten, bruk gjerne litt hydroponisk gjødsel fra den dagen du setter spirene under lys.
  8. Spirene høstes rett før de begynner å utvikle "true leaves". Dette er blader som er identiske mini-versjoner av de store bladene som vil komme. Frøbladene eller hjertbladene er gjerne rundere. (Det er noen unntak på denne reglen, spesielt for urter, sennep og selleri- da får man litt mer smak hvis man inkluderer de første virkelige bladene...)