Fremgangsmåte for å dyrke mikrogrønt og spirer
Spiser du mikrogrønt får du i deg mange vitaminer og mineraler
- De fleste varianter rike på kalium, jern, sink, magnesium og kobber.
- Mikrogrønt er også en god kilde til antioksidanter.
- Næringsinnholdet er konsentrert, noe som betyr at de ofte inneholder høyere vitamin-, mineral- og antioksidantnivåer enn samme mengde modne grønnsaker. Mikrogrønt kan være opptil ni ganger høyere enn de som finnes i modne grønnsaker.
- Forskning viser også at mikrogrønt inneholder et bredere utvalg av polyfenoler og andre antioksidanter enn deres store kolleger
Dette trenger du:
- Sprayflaske med rent, lunkent vann
- Lystett fat eller boks som jutefilten kan ligge i
- Omtrent 10 gram frø.
- Jutefilt. Klipp til, eller strekk denne slik at den ligger godt i boksen.
- Litt ekstra lys når du kommer til punkt 7 i listen under.
Fremgangsmåte:
- Legg frøene i vann 6-10 timer og skyll dem godt.
- Fukt dyrkematten godt og legg den i et fat uten hull. Frøene spirer raskest i 18-25 grader, men dette avhenger litt av type frø.
- Dryss frøene jevnt over matten. Frøene skal ligge nokså tett, men ikke oppå hverandre.
- Sett et tilsvarende fat med bunnen ned oppå frøene. Legg gjerne på en vekt slik at de presses ned i den fuktige jutefilten. Da unngår du lystilførsel slik at du får en jevn spiring for alle frøene.
- Dusj forsiktig med en sprayflaske morgen og kveld.
- Fra spirene er 1 cm lange snur du toppfatet slik at spirene kan begynne å strekke seg. Fortsett med dusjing morgen og kveld i 2-3 dager, uten å la spirene stå i lys. Noen frøtyper bør stå mørkt enda lenger for å få en lengre stilk. Når de får lys vokser stilken saktere og får mer farge. Vi ønsker en viss lengde før vi tilfører lys og næring.
- Når mikrogrønt er 3-4 cm lange, tar du av lokket og lar de stå under vekstlys 18 timer i døgnet. Nå slutter du å dusje plantene, og vanner under jutematten, bruk gjerne litt hydroponisk gjødsel fra den dagen du setter spirene under lys.
- Spirene høstes rett før de begynner å utvikle "true leaves". Dette er blader som er identiske mini-versjoner av de store bladene som vil komme. Frøbladene eller hjertbladene er gjerne rundere. (Det er noen unntak på denne reglen, spesielt for urter, sennep og selleri- da får man litt mer smak hvis man inkluderer de første virkelige bladene...)