Test av de billigste full spektrum LED pærer


Utvalget av vekstlys er enormt og leverandørene gjør alt de kan for å forvirre oss. 

Det er mange faktorer som spiller inn når man skal velge vekstlys. Så lenge strøm er billig og man bare har 5-10 planter hvor det viktigste er at de overlever til neste sommer, lønner det seg kanskje å bruke lysstoffrør og et armatur man har liggende.
Når man skal øke mengden lys og mengden planter, og strømkostnadene går oppover vil det være bedre økonomi å kjøpe LED lys med bare de bølgelengdene som planter henter mest nytte fra (røde og blå,). På den måten reduserer man strømforbruket med 90% ift tradisjonelle lysstoffrør sett opp mot den avlingen man får.
Svar på spørsmål som er avgjørende for hvilket lys du bør velge og vi sender deg en så objektiv anbefaling som mulig. Klikk her for å gå til skjema.
Kelvin
Noen "eksperter" anbefaler 6500 kelvin vekstlys for spirefasen og 2700 kelvin for blomstringsfasen. Kelvin er fargen på lyset, slik vi mennesker ser det. Dagslyset som solen skaper ligger på rundt 6500 kelvin og kalles hvitt lys. Hvitt lys er egentlig alle fargene i spekteret blandet sammen. På bildet under ser vi et typisk spekter til sollys, men dette kan også være spekteret til et lysrør på 6500 kelvin.


Mens dette er spekteret til et annet LED lys med 6500 kelvin:


Hvis du kjøper det første vil du kaste bort veldig mye strøm på generering av mange lysstråler som planter ikke klarer å omsette i fotosyntese. Her er grafene for hvilke farger planter omsetter:  (NB! Hvis du leser 20 år gamle lærebøker vil denne grafen se helt annerledes ut - da trodde forskerne at planter kun trengte blått og rødt lys)

Test av vekstlyspærer:


Viktig når du kjøper vekstlys:
Antall LED dioder har ikke noe å si for lysstyrke - for det er typen LED diode/chip som avgjør. Merk deg at SMD2835 dioden har mange versjoner, hvor siste versjon fra Epistar har meget høy lysstyrke.

Kelvin er ikke en god faktor for lysets effekt på planter.

Watt er heller ingen god pekepinn på lysets effekt

Lumens er for Humens. Hvis et lys har 4000 Lumens tenker man at det er lyssterkt. Men jeg kan lage et lys på 4000 lumens med gule og grønne dioder, som har tilnærmet null effekt på planter, 

Lux er Lumens pr kvadratmeter, så det er heller ingen god måleenhet.

Ikke kjøp vekstlys med mindre PPFD er oppgitt. Men ikke gi deg med det heller, for du må ta strømforbruk og pris med i betraktningen.

Legg igjen en kommentar


Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres